Informacje na temat zgodności JellyCRM z RODO

25 maja 2018

KLAUZULA INFORMACYJNA PRZY POBIERANIU DANYCH BEZPOŚREDNIO OD OSOBY

Z dniem 25 maja 2018 r. zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „GIODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy kilka formalnych informacji, które pomogą Ci zrozumieć w jaki sposób w jellycrm.com traktujemy Twoje dane osobowe.

Kto jest administratorem Twoich danych?

Administratorem Twoich danych jest firma MKDATA Mariusz Rutkowski, ul. prof. Stefana Hausbrandta 36/63, 80-126 Gdańsk, NIP 566-193-24-53

Skąd posiadamy Twoje dane?

Dostaliśmy je od Ciebie poprzez formularz rejestracyjny konta klienta usług na stronie usługodawcy jellycrm.com, a także później podczas samodzielnej rejestracji dowolnej usługi świadczonej przez jellycrm.com lub też w związku z aktualizacją danych.

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Twoich danych osobowych oraz komu je udostępniamy?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jest to niezbędne do wykonania umowy zawartej z Tobą podczas rejestracji konta, w szczególności:

  • umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z serwisu jellycrm.com, w tym dokonywania płatności w systemie online oraz zapewnienia obsługi Twojego konta Klienta,
  • obsługi zgłoszeń, które do nas kierujesz (np. przez formularz kontaktowy na stronie usługodawcy),
  • kontaktowania się z Tobą, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług.

Przetwarzamy też Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu usługodawcy jellycrm.com, którym jest:

  • monitorowanie Twojej aktywności w serwisie usługodawcy jellycrm.com,
  • prowadzenie badań i analiz usługodawcy jellycrm.com, między innymi pod kątem funkcjonalności tego serwisu, poprawy działania usług czy oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb odwiedzających stronę usługodawcy,
  • obsługa Twoich próśb przekazywanych w szczególności działowi obsługi użytkownika oraz przez formularz kontaktowy
  • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych, oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez usługodawcę obowiązków wynikających z przepisów prawa).

Jeśli się na to zgodzisz poprzez wyrażenie zgody korzystając z przeglądarki internetowej na stronie usługodawcy jellycrm.com:

  • zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych.

Dlaczego muszę podać swoje dane?

Wymagamy podania przez Ciebie danych osobowych określonych w regulaminie świadczenia usług, aby móc zawrzeć i wykonać usługę którą to samodzielnie i dobrowolnie zamawiasz za pośrednictwem strony internetowej usługodawcy jellycrm.com.

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz podać wybranych danych osobowych, niestety nie będziemy mogli zawrzeć z Tobą umowy, a w konsekwencji nie będziesz mógł korzystać z jellycrm.com.

Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres trwania zawartej przez Ciebie z jellycrm.com umowy o świadczenie usług oferowanych przez jellycrm.com, w związku z którą Twoje dane osobowe są przetwarzane, a po tym okresie do dnia upływu terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej przez Ciebie z jellycrm.com umowy o świadczenie usług oferowanych przez jellycrm.com. Natomiast Twoje dane osobowe utrwalone w dokumentacji księgowej będą przechowywane przez okres wskazany w obowiązujących przepisach prawa, w tym w przepisach podatkowych.

Komu udostępniamy Twoje dane?

Twoje dane osobowe udostępniamy podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, będącymi naszymi Podwykonawcami, z którymi zawarliśmy odrębne umowy w zakresie zapewniania usług płatniczych oraz rejestracji domen internetowych. Oprócz tego, Twoje dane przekazujemy upoważnionym przez nas podmiotom przetwarzającym dane osobowe w naszym imieniu na podstawie zawartej umowy, w szczególności są to podmioty informatyczne, kadrowe, księgowe, drukujące faktury, z którymi również zawarliśmy stosowne umowy.

Możemy przekazać Twoje dane osobowe organom prawa walczącym z oszustwami i nadużyciami.

Twoje dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. Przekazanie Twoich danych osobowych poza obszar EOG może jednak nastąpić, gdy będzie to konieczne w celu zrealizowania Twojej usługi, w tym sytuacji, gdy realizacja usługi będzie wymagała udziału Podwykonawców usługodawcy jellycrm.com posiadających siedziby poza obszarem EOG.

Jakie masz prawa?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gwarantujemy Ci możliwość:

  • dostępu do swoich danych osobowych,
  • sprostowania przetwarzanych przez nas danych,
  • ograniczenia przetwarzania danych,
  • usunięcia przetwarzania danych, tzn. „bycia zapomnianym”,
  • przeniesienia danych do innego administratora,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego, (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych – PUODO),
  • wpływu na zakres przetwarzania danych transmisyjnych.

W przypadku chęci „bycia zapomnianym” (usunięcie konta klienta) należy skontaktować się z usługodawcą.

Jednocześnie przypominamy, iż firma MKDATA Mariusz Rutkowski, której zaufałaś (zaufałeś) jako swojemu partnerowi w biznesie, nie wysyła do swoich Klientów zbędnego agresywnego spamu, reklam, czy marketingu. W takiej sytuacji możesz być pewni, iż firma MKDATA Mariusz Rutkowski nie udostępnia w tym celu Twoich danych zewnętrznym firmom, w tym przede wszystkim firmom marketingowym.

Pobierz tą klauzulę informacyjną w formacie PDF (klauzula-informacyjna-przy-pobieraniu-danych-20180525.pdf)

więcej…

Ryzykowne aspekty wdrożenia systemu CRM

04 lipca 2016

13579936_1364536050230316_727746091_o

 

Każda zmiana, niezależnie czego dotyczy niesie za sobą ryzyko niepowodzenia. Czasem są to rzeczy, na które nie mamy wpływy, innym razem reakcja, której nie byliśmy w stanie przewidzieć. Dużo zależy od tego co w danym momencie zrobimy. Jak zareagujemy. Często trzeba działać natychmiast, bez chwili zastanowienia. Wdrążenie systemu CRM to zmiana, która wymaga odpowiedniego podejścia. Może przynieść wiele korzyści jednak początkowo wymaga dużego zaangażowania i obserwacji wszystkich, których dotyczy.

więcej…

Standardy sprzedaży

06 czerwca 2016

13275042_1334850686532186_386075641_o

 

Pomimo tego, że każdy sprzedawca najczęściej odpowiedzialny jest za własne wyniki to warto zadbać o to, by cały dział pracował w podobny sposób. Wytyczone granice i standardy zachować w poszczególnych sytuacjach z klientem doprowadzą do spójności w obsłudze. Odpowiednio wypracowane zachowania pomogą również podnieść wyniki sprzedaży całego zespołu.  Jak zatem wprowadzić to rozwiązanie?

więcej…

Na czas

09 maja 2016

ZEGAR

 

Masz wśród swoich znajomych osoby, które potrafią wykonać dwa razy więcej czynności niż Ty w tym samym czasie? Zastanawiasz się czy ich doba nie liczy przypadkiem 48 zamiast 24 godzin? W pracy chwaleni za determinację i zamykanie projektów na czas. No właśnie…

więcej…

Pytania kluczem do sukcesu

18 kwietnia 2016

Startup Stock Photos

 

Wielu sprzedawców ma tendencję do nadmiernego monologu. Opowiadanie o niepowtarzalnych funkcjonalnościach, najlepszych cechach, niskiej cenie… Cel to przekazanie klientowi tak dużej ilości informacji, by ten nie miał czasu na przemyślenia i kupił produkt bez zastanowienia. Czy aby na pewno jest to dobra metoda?

więcej…

Obsługa klienta – ciągły problem większości firm

11 kwietnia 2016

startup-photos

 

Z dnia na dzień niemal we wszystkich branżach wzrasta konkurencja. Każdy walczy o pozyskanie jak największej ilości klientów. Czemu więc tuż po podpisaniu umowy czy dokonaniu transakcji finansowej większość z nich czuje się zaniedbywana lub oszukiwana przez zespół zajmujący się późniejszą obsługą?

więcej…

Buduj relację – krok po kroku

06 sierpnia 2015

woman-hand-smartphone-desk-large

 

Dużo mówi się o tym, że systemy CRM zwiększają efektywność działań sprzedażowych, a co za tym idzie – przyczyniają się do rozwoju firmy. Największymi korzyściami które wynikają z użytkowania systemu CRM jest oczywiście porządek w kontaktach i interesach, ale również budowanie relacji z klientem. Jak budować relację z klientem i przy okazji nie oszaleć? 

więcej…

Jak wykorzystać Interes w JellyCRM?

30 lipca 2015

Interes

 

Interes? Czyli Twoja sprzedaż! Możesz ją prowadzić z dowolnym kontaktem lub firmą. Jak? O tym czytaj w tym tekście. 

więcej…

JellyCRM dla doradców finansowych

24 lipca 2015

doradca

 

Jesteś niezależnym doradcą finansowym lub pracujesz pod marką znanego domu finansowego? Być może sam prowadzisz dom doradztwa finansowego? Potrzebujesz systemu, który zaprowadzi porządek w Twoich kontaktach z klientem i pomoże Ci prowadzić sprzedaż? 

więcej…

JellyCRM dla biur księgowych

Startup Stock Photos

 

Jeżeli prowadzisz biuro księgowe lub w nim pracujesz i szukasz systemu, który pomoże Ci zaprowadzić porządek Twoich kontaktach oraz pozwoli zorganizować pracę – jesteś w dobrym miejscu.

więcej…

Oni i 2000+ innych już korzystają

Wybrali wygodny system CRM online dla swojej firmy

Oni przyspieszyli swoją pracę korzystając z programu CRM online.
W ten sposób sposób uczynili swoją pracę bardziej wydajną oraz wybrali system CRM,
który daje im nieograniczone możliwości i dostęp do danych z dowolnego urządzenia - komputera
lub urządzenia przenośnego z dostępem do Internetu.

Zacznij od razu - darmowe konto JellyCRM!

JellyCRM